ΚΙΟΥΠΡΙ

Έδεσσα .... "Βυζαντινή Γέφυρα"


Κιουπρί σημαίνει στα τουρκικά γεφύρι. Και πως αλλιώς θα ονομαζόταν το σημείο όπου δεσπόζει μία πέτρινη τοξωτή γέφυρα που οι ντόπιοι αποκαλούν Βυζαντινή. Εικάζεται ότι από το σημείο αυτό περνούσε η αρχαία Εγνατία οδός ένας περισπούδαστος ρωμαϊκός δρόμος που συνέδεε την Κωσταντινούπολη με τα παράλια της Αδριατικής θάλασσας (Δυρράχιο).
Ο χώρος είναι βυθισμένος στο πράσινο ενώ τα νερά ακούγονται παντού. Παλαιότερα οι Εδεσσαίοι τον είχαν ως εξοχικό τόπο και λειτουργούσε ένα κέντρο στο σημερινό χώρο που βρίσκεται το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Εκεί συνήθιζαν να συχνάζουν οι Εδεσσαίοι γαμπροί βγάζοντας πολλές φωτογραφίες στα σημεία όπου τα ποτάμια διαχωρίζουν τα νερά τους. Αυτά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Μετά τον Β’Παγκόσμιο πόλεμο ο χώρος γίνεται ένα από τα χειρότερα θέατρα συγκρούσεων τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Εδώ στην Μάχη της Έδεσσας έγινε μία από τις σκληρότερες μάχες στο πέρασμα του ορμητικού Βόδα (Εδεσσαίου) ποταμού. Μετά τον πόλεμο ο χώρος αποκτά σιγά-σιγά την παλιά του αίγλη. Κολυμβητήριο, Αθλητικό κέντρο στους χώρους όπου ήταν το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» αλλά και ένα μεγάλο πάρκο με πεζόδρομους και παιδική χαρά.   
Στην τοποθεσία* αυτή κάθε χρόνο ο Μητροπολίτης "βυθίζει" το σταυρό για τον "καθαγιασμό των υδάτων" στην εορτή των Θεοφανείων. Τις υπόλοιπες ημέρες πάπιες που διατηρεί ομάδα περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών κάνουν το καθημερινό κολύμπι τους δίνονται την γραφική εικόνα που ένας Σουηδός ζωγράφος ο BertilKumlien περνώντας από την Εδεσσα πριν κάποια χρόνια με περισσή αγάπη ζωγράφισε.

(*) Το χώρο αυτό όπως και αρκετούς άλλους διάλεξε ο Νίκος Κούρκουλος για τα γυρίσματα της ταινίας "Το φράγμα"

Σχόλια